3. košarkarska liga – Ali je mogoče priti še višje?

Vsi profesionalni športniki si ne glede na šport, ki so si ga izbrali, želijo dosegati vrhunske rezultate. Naj gre za smučanje, hokej, golf, jahanje, odbojko ali pa košarko. V športniku vedno tli želja po zmagovalnih stopničkah, po osvojenih lovorikah, po medaljah in po tem, da bi se tudi njihovo ime enkrat zapisalo v zgodovino. Tako je tudi pri košarkaših, ampak kaj, ko tolikim kljub talentu in trdemu delu ne uspe.

Kako prilesti iz 3. košarkarske lige v 2. in nato v 1. košarkarsko ligo in nato, če gre vse po sreči v Evroligo košarke? Zakaj enim uspe, za druge pa vse to ostajajo le sanje. Odgovor na to vprašanje je preprost. Treba je verjeti vase in svoje soigralce, tudi ko v 3. košarkarski ligi ne uspeva in se zdi Evroliga košarke nedosegljiva.

Slovenska 3. košarkarska liga ali kaj vse se lahko doseže z dobro ekipo

V Sloveniji  3. košarkarska liga spada pod nižje slovenske lige v košarki in se deli na vzhodno in zahodno. Letos je šel naslov prvaka v roke zasedbi Janče Ljubljana. Tako so si priigrali mesto v 2. košarkarski ligi za naslednjo sezono in so že korak bližje morebitni vrhunski košarki in Evroligi, če bo mogoče v prihodnosti vse po sreči.

Zanimivo je, da nobeden od igralcev, ki so uvrščeni pod top 3 košarkarje v 3. košarkarski ligi, ne pripada KK Janče Ljubljana. Nekdo ima lahko dispozicije, da postane najboljši igralec vseh časov. A manjka tisti ključ, ki bi ga pripeljal do vidnejših rezultatov, do višjih lig in nenazadnje mogoče tudi v top košarko – Evroligo.

To je dobra, povezana ekipa, ki skupaj diha in stremi k najvišjim ciljem in doseganju vedno boljših rezultatov. Treba je imeti fokus in le s tako močnim se lahko dogajajo preskoki iz 3. košarkarske lige v 2. ligo in iz 1. mogoče še višje. Pomembno pa je, da ni vsak igralec osredotočen le na svoje cilje kot posameznik, temveč da so jim prioriteta ekipni cilji.

Trener pa mora dati jasno vedeti, kaj je glavni cilj ekipe in poskrbeti, da postane prioriteta vsakega posameznega igralca. Torej če nam je cilj priti iz 3. košarkarske lige čim višje, mora biti ta cilj jasno predstavljen.

evroliga košarka

Iz skupine v ekipo

Najpomembnejši člen pri doseganju vidnih rezultatov je definitivno trener. Ni važno, ali gre za otroke, za mladince, za 3. košarkarsko ligo, za slovensko reprezentanco ali pa za vrhunsko košarko – Evroligo.

Glavni motivator in glavna oseba v ekipi je trener. Dober trener pa mora imeti več kot le načrt treniranja. Podati mora jasno vizijo in cilje, ki jim mora nato cela ekipa slediti. Velikega pomena je tudi, da vsak posameznik razume, da ima v ekipi določeno vlogo in odgovornost, da ne pusti svojih soigralcev na cedilu, ne glede na to ali so v 3. košarkarski ligi ali pa v Evroligi.

Prav vsak igralec je pomemben kamenček v mozaiku uspešne ekipe. Povzdigniti se iz nižje v višjo ligo pa je mogoče tudi, če si med sabo košarkarska ekipa popolnoma zaupa in sodeluje na višjem nivoju. V košarki pač ni prostora za egoizem.

Treba je verjeti, da je Evroliga mogoča

Zelo pomembna sestavina do uspeha je tudi prepričanje, da je uspeh možen. Lahko to imenujemo samozavest, prepričanje, napuh ali kakorkoli že hočemo. Dejstvo je, da je preboj iz nižjih v višje lige v košarki možen le s tem, da vsa ekipa močno verjame, da je Evroliga cilj, ki je dosegljiv ali pa da je cilj preboj iz 3. košarkarske lige v višjo.

Če vsa ekipa v to močno verjame, je večja možnost, da se preboj tudi zgodi, saj bodo vsako tekmo košarkarji dali vse od sebe. Mogoče bi se tako lahko tudi ekipe iz 3. košarkarske lige prebile do najpomembnejše lige košarke – Evrolige, kjer nastopa le evropska košarkarska smetana. Tam se znajdejo najboljše ekipe iz 18 različnih evropskih držav.

Definitivno se med njimi najdejo igralci, ki so prej igrali tudi v 3. košarkarski ligi in jim je nato uspel preboj. Ta pa se je lahko zgodil le z zmagovalno mentaliteto in z dobro ekipo, ki drži skupaj.

košarka evroliga

Kako uspešni smo bili v preteklosti Slovenci v Evroligi?

Nazadnje je bila slovenska ekipa v Evroligi leta 2021/13 s KK Olimpija Cedevita Ljubljana. Po tem se tja nismo uvrstili. Mogoče je za to krivo pomankanje dobrih ekip, finančni primanjkljaji ali pa mogoče le napačna miselnost igralcev.

Prvi Slovenec, ki je zmagal Evroligo z Barcelono,  je bil Erazem Lorbek. Najuspešnejši Slovenec, ki je igral v tej prestižni evropski ligi, pa je definitivno Luka Dončič, ki je z Realom že desetkrat osvojil ligo prvakov in bil najmlajši MVP Evrolige pri 19. letih.

Real Madrid je prav tako najuspešnejši klub v tem tekmovanju. Definitivno bi bilo glede organizacije ekipe in zmagovalne miselnosti bilo treba povprašati po nasvetu igralce in trenerje.