Rastlinjak omogoča napredno vrtnarjenje, kar pomeni, da lahko zelenjavo pridelujete skozi celotno leto. Super, kajne? Sveži paradižniki, paprike, bučke in ostala zelenjava bodo na vašem krožniku v vseh letnih časih! Vrtni rastlinjaki namreč pridelke ščitijo pred dežjem, točo in snegom, poleg tega pa jo zavarujejo tudi pred mrazom.

Ker so rastlinjaki za paradižnik, bučke in ostale pridelke različnih kakovosti in velikosti, je pomembno, da se pred nakupom pozanimamo o njihovih lastnostih. Le v kakovostnem rastlinjaku bodo vaši pridelki zares sočni in takšni, kakršnih ste si vedno želeli.

rastlinjaki za paradižnik

 

Najpomembnejše značilnosti kakovostnega rastlinjaka

Čeprav se zdi, da je rastlinjak le zelo preprost objekt, pa temu ni čisto tako. Kakovosten rastlinjak za paradižnik in ostalo zelenjavo mora slednjo ščititi pred vremenskimi vplivi vrsto let, saj si ga nihče ne želi  menjati vsako sezono. Na kaj morate biti torej pozorni pri nakupu? Cene so si med seboj precej različne, zato bodite pozorni predvsem na sledeče lastnosti.

 

Močna konstrukcija

Kot že rečeno mora rastlinjak uspešno varovati pridelke pred močnim vetrom, snegom, točo in drugimi vremenskimi vplivi. To torej pomeni, da mora biti njegova konstrukcija zares trdna. Poleg same trdnosti pa je zelo pomembno tudi, da konstrukcija ne rjavi.

Prav zato vam svetujemo nakup rastlinjaka z aluminijastim okvirjem in polikarbonatnimi ploščami, saj do rjavenja ne bo prišlo. Robustna struktura je odporna na vse vremenske vplive. Ob močnejši nevihti vas tako ne bo potrebno skrbeti, da bi ga odneslo ali prevrnilo. Če se odločite za vrtni rastlinjak z dodatnimi žlebovi za odvodnjevanje, pa bo zelenjava zares na varnem.

vrtni rastlinjaki

 

Odpornost na udarce

Poleg močne konstrukcije pa morajo biti iz kakovostnega materiala tudi same plošče. Ker se steklo ob morebitni toči in drugih udarcih rado razbije, vam svetujemo nakup vrtnega rastlinjaka s polikarbonatnimi ploščami. Slednje so praktično neuničljive, posledično pa je njihova življenjska doba zares dolga. Cena je ugodna in dostopna prav vsem.

 

Dobra izolacija

Rastlinjak pa ne ščiti pridelkov le pred mehanskimi poškodbami, temveč tudi pred mrazom. Da bi lahko tudi pozimi pridelovali domačo zelenjavo, je nujno, da izberete vrtni rastlinjak z dobro izolacijo. Tudi v tem primeru vam svetujemo nakup tistega iz polikarbonatnih plošč. V primerjavi s steklom ali plastiko so polikarbonatne plošče bolj trpežne, zelenjavi nudijo odlično izolacijo ter obenem prepuščajo veliko naravne svetlobe.

Ker so dovolj debele (10 mm) nudijo popolno zaščito in prostor zelo dobro izolirajo. Tako bodo vaše vrtnine uspevale tako poleti kot tudi pozimi. V hladnem delu leta bo v vrtnem rastlinjaku za paradižnik ostalo topleje, v vročem delu leta pa bo kasneje prišlo do pregrevanja.

 

Dovolj naravne svetlobe

Pogost problem vrtnih rastlinjakov je, da dobra izolacija velikokrat vodi v premalo naravne svetlobe. Ker pa vrtnine za dober razvoj potrebujejo veliko sončne svetlobe, zna to predstavljati velik problem. Polikarbonatne plošče so ravno zato odlična izbira, saj kljub temu, da rastline ščitijo pred izpostavljenostjo močni sončni svetlobi, vseeno zagotavljajo več kot 90% prepustnosti svetlobe.

Tovrstni vrtni rastlinjaki za paradižnik, papriko itd. navdušujejo stranke s svojimi super lastnostmi, saj so vrtnine 100% zaščitene pred UV žarki. Kljub temu, da sončna svetloba normalno pronica skozi polikarbonatne plošče, pa se UV žarki na površini ustavijo in ne uničujejo vašega pridelka. Tako ne pride do razbarvanosti plošč ali celo morebitnih razpok.

 

Velikost

Pred nakupom je potrebno tudi dobro razmisliti, kako velik vrtni rastlinjak sploh potrebujete. Boste v njem gojili eno ali več vrst zelenjave? Kako velikemu delu vrta ste se pripravljeni odpovedati? Imate za velik rastlinjak za paradižnik in ostalo zelenjavo sploh dovolj prostora? Cene seveda z večanjem velikosti naraščajo, zato je pred nakupom potreben tehten razmislek. Najlažja rešitev je, da izberete tistega, ki je sestavljen iz modulov.

Tako ga boste lahko povsem prilagodili vašim željam in prostorskim omejitvam. Dobro je vedeti tudi, da bo v večjem lažje vzdrževati primerno temperaturo. Poleti tako ne boste imeli težav s pregrevanjem, pozimi pa s prekomernim kondenzom. Prednost večjega vrtnega rastlinjaka je tudi lažje vrtnarjenje. V njem je namreč več manevrskega prostora za gibanje.

 

Velikost vrat

Če zelo radi vrtnarite in imate namen v rastlinjaku gojiti več vrst zelenjave in različnih rastlin, vam toplo svetujemo, da izberete tistega s širokimi vrati. Tako boste vanj enostavno zapeljali samokolnico, prenašanje pa bo veliko enostavneje. Pred nakupom bodite pozorni tudi na samo kljuko. Najbolje je, da ima rastlinjak vrtno kljuko, ki jo je mogoče zakleniti. Tako vam pridelki ponoči ne bodo »slučajno« izginili, saj bo vaša zelenjava ves čas na varnem.

Za lažje delo vam priporočamo tudi, da izberete vrtni rastlinjak z magnetnim vratnim zakočnikom, ki drži vrata odprta. Med prenašanjem težkih stvari in vožnjo samokolnice se vam vrata ne bodo zapirala, z vrtnarjenjem pa boste opravili bistveno hitreje. Cene rastlinjakov z vsemi naštetimi lastnostmi so zelo ugodne.

rastlinjaki cene