Dvojno kuhinjsko korito – klasika za vse, ki ročno pomivajo posodo

Dvojno kuhinjsko korito je razdeljeno na dva pomivalna dela v eni enoti, ki sta običajno ločena s pregrado. Navadno sta obe koriti enake velikosti in služita temu, da eno napolnimo  z vročo milnico, drugo pa s čisto vodo za izpiranje. Takšno korito je priročno za vse, ki raje ročno pomivajo posodo ali nimajo pomivalnega stroja, ki bi to opravil namesto njih.

Če imate v svoji kuhinji dovolj prostora, si lahko omislite dvojno korito s cedilom, ki vam bo olajšalo sušenje posode na zraku. Če nimate dovolj prostora za odcejalnik, pa lahko izkoristite eno korito od dveh za postavitev stojala za sušenje posode. Nekatera dvojna kuhinjska korita imajo integrirano desko za rezanje, ki služi kot dodatna delovna površina.

Še ena od prednosti dvojnega kuhinjskega korita je, da lahko umazano posodo in pribor zložite v eno pomivalno korito med pripravo obroka, drugo pa uporabite za pripravo zelenjave. S tem koritom vam bo vedno dostopno tudi odlagališče smeti. Na splošno je zbiralnik za smeti nameščen v manjšem pomivalnem koritu, tako da je dostopen, ko je glavno pomivalno korito napolnjeno z vodo ali nepomito posodo.

Kuhinjska korita

Dvojno pomivalno korito – ali je prava izbira za vas?

Dvojno kuhinjsko korito je klasika, na katero pomislimo, ko se spomnimo kuhinj naših babic. Trend pa je šel v smer, da so korita zaradi pomanjkanja prostora vedno manjša in globlja. Zato imajo moderne kuhinje velikokrat samo enojno korito – dvojno je za marsikatero manjšo kuhinjo, prostorsko gledano, pravo razkošje, ki enostavno ne pride več v poštev.

Takšno korito lahko torej zavzame precej dragocenega prostora na pultu, kar vam je pomembno zlasti, če je prostora malo. Poleg tega bo zavzelo tudi veliko prostora pod pultom, ki bi ga sicer lahko uporabili za shranjevanje ali smeti. Ironično pa je, da lahko dvojno korito pomeni pravzaprav manj prostora za pranje velikih predmetov. V njem je namreč težko pomivati večjo posodo in pripomočke, kot so pekači. Razen v primeru, če ima korito nižjo notranjo pregrado, ki omogoča tudi čiščenje večjih loncev. Pred nakupom dvojnega korita zato dobro premislite o svojih pričakovanjih in navadah, da boste izbrali tisto, ki vam bo najbolj ustrezalo.

dvojno kuhinjsko korito

Dvojna kuhinjska korita – različne dimenzije, materiali, oblike in barve

Dvojna pomivalna korita so na voljo v različnih velikostih in konfiguracijah. Na trgu lahko dobimo kuhinjska korita z enotama različnih velikosti – glavna je npr. za polovico večja od druge. Posledično zavzame celotno korito veliko manj prostora na pultu kot običajno dvojno korito. Manjša enota je v nekaterih primerih tudi nekoliko plitvejša od glavne.

Cena teh kuhinjskih korit je višja od enojnih. Najcenejši izdelki so na voljo pod 100 evrov, medtem ko lahko za najkvalitetnejše odštejete tudi več kot 300 evrov. Če si ob misli na ta kuhinjski element predstavljate dolgočasno sivo korito iz inoxa, vas bo razveselila novica, da obstajajo na trgu tudi zelo moderna in elegantna kuhinjska pomivalna korita. Med bolj priljubljenimi so tista iz granita, ki je odporen in vzdržljiv material ter enostaven za vzdrževanje.

Granitna kuhinjska korita omogočajo različne oblikovne in barvne izvedbe. Zelo priljubljena so korita v črni, betonski, beli, bež ali peščeni barvi. Obstajajo tako navadna kot kotna korita. Lahko so okroglih oziroma ovalnih ali pravokotnih oziroma kvadratnih oblik. Po drugi strani so inox korita vzdržljiva ter odporna na udarce in praske. So neporozna in odporna na madeže ter umazanijo, zato so preprosta za čiščenje.

Kuhinjska korita – izberite pravega za svoj dom

Pri izbiri kuhinjskega korita velja upoštevati različne dejavnike. Na prvem mestu je zagotovo prostor, ki ga imate na voljo v kuhinji. Ta determinira, ali si lahko omislite dvojno korito ali je boljša izbira enojno. Tudi pri enojnem koritu se lahko odločite za integriran odcejalnik, če vam to dopušča prostor. V nasprotnem primeru pa se odločite za zgolj enojno korito brez dodatkov.

Veliko je odvisno tudi od vašega okusa in sloga, v katerem je opremljena kuhinja. Lahko izberete korito, ki se bo barvno ujemalo s pultom ali tvorilo zanimiv kontrast. Če izberete vgradni model, bo rob poravnan s pultom kuhinje, s čimer boste dosegli bolj dovršen in estetski videz. Še ena možnost je korito z vidno sprednjo stranico, ki poskrbi za svojevrsten vizualni učinek.

Če se nad koritom pogosto sklanjate, pa morda potrebujete globlje korito. Takšno korito je zelo priporočljivo tudi v primeru, da imate veliko posode, saj se posoda ne bo videla iz korita in bo kuhinja videti veliko bolj urejeno. Globlje korito omogoča tudi pomivanje posode večjih dimenzij, pekačev in podobno. Poleg tega močno olajša pomivanje posode, saj imamo manj bolečin v hrbtu zaradi sklanjanja.

Pri izbiri kuhinjskega korita je pomembna tudi cena oziroma koliko denarja ste za to pripravljeni odšteti. Dvojna korita so dražja od enojnih, vendar je veliko odvisno tudi od materiala in dimenzij. Najcenejša so korita iz inoxa, vendar tudi tukaj obstajajo različni cenovni rangi. Najbolj kakovostna inox korita so tako vzdržljiva, da na njih ne nastajajo udrtine.